DOMEINNAAM

Een domeinnaam is een uniek adres op het internet. Elke website heeft een domeinnaam die niemand anders heeft. Dit komt door de unieke combinatie van cijfers en letters gevolgd door een extensie (achter de punt). Denk voor de laatste bijvoorbeeld aan .nl, .eu of .com.

Uw domeinnaam bepaalt hoe u de rechten daarop kunt aanvragen, beheren, overdragen, verpanden en claimen. Domeinnamen bevatten vaak de merknaam van een bedrijf of product en daarom kan het domeinrecht ook worden beïnvloed door het merkenrecht.

Uw domeinnaam is feitelijk vergelijkbaar met een uniek straatadres. In sommige gevallen kan zelfs een straatadres als domeinnaam, handelsnaam én merk geregistreerd worden. Neem bijvoorbeeld Sesamstraat, Beursplein 5 of Broadway.

Domeinnaamrecht en de domeinnaam zijn vrijwel altijd verbonden handelsnamen en het merkenrecht. Daarbij maakt ook verkoop of koop van de domeinnaam onderdeel uit van het complete spectrum. Zo is het goed om, bij ontwikkeling van een nieuw merk, vooraf te onderzoeken of het merk ook als domeinnaam beschikbaar is en in welke (bruikbare) extensies.

Heeft u een specifieke vraag over het domeinnaamrecht of wilt u bijvoorbeeld weten welke domeinnamen beschikbaar zijn?  Plan dan een gratis adviesgesprek in.

VEEL GESTELDE VRAGEN

Wat is een goede domeinnaam?

Een goede domeinnaam moet aan enkele eisen voldoen; jouw domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden. Dit betekent dat je geen ongepaste domeinnaam mag registreren. Een domeinnaam bestaat uit letters, cijfers en eventueel een liggend streepje en een afsluitende extensie.

Welke extensies kies ik?

Dat mag je helemaal zelf kiezen. Dit kan een .nl-extensie zijn, maar ook een .info-extensie, een .come-extensie of een .biz-extensie. Ben je niet van plan je business over de grens te brengen? Dan is een .nl-domeinnaam de meest voor de hand liggende. Je kunt andere extensies registreren om te voorkomen dat anderen dit doen. Deze kun je dan weer koppelen aan het hoofddomein.

Mijn domeinnaam is al geregistreerd. Wat nu?

Je hebt dan drie opties. Je kunt ervoor kiezen een alternatieve domeinnaam te registreren. Optie twee is om te kijken of er nog een extensie is die wel beschikbaar is. Tot slot kun je ervoor kiezen om op de website van SIDN te kijken wie jouw domeinnaam precies geregistreerd heeft. Wellicht is de de domeinnaam te koop. Marcam kan je helpen bij de bemiddeling tot aankoop waarbij de anonimiteit van de aankoper is gewaarborgd.

Kan ik meer dan één domeinnaam registreren?

Ja, dat kan. Houd er wel rekening mee dat iedere domeinnaam die je registreert, geld kost. Dus hoe meer domeinnamen je registreert, des te meer geld je moet betalen voor deze domeinen. Een domeinnaam die al in het bezit is van een ander is kun je niet meer registreren. Deze kun je enkel van de huidige eigenaar van het domein overkopen.

Kan ik een domeinnaam registreren zonder te gebruiken?

Ja, dat kan. Er zijn veel ondernemers die de domeinnaam van hun nieuwe bedrijf of activiteit alvast registreren terwijl ze nog geen website hebben. Daarnaast zijn er veel ondernemers die extra domeinnamen registreren. Heb je bijvoorbeeld de domeinnaam bouwvakkerinhuren.nl geregistreerd en wil je niet dat andere ondernemers vergelijkbare domeinnamen als bouwvakker-inhuren.nl of eenbouwvakkerinhuren.nl gaan registreren? Dan kun je dit vastleggen. Door extra domeinnamen vast te leggen, kun je jouw bedrijf dus beschermen tegen concurrentie.

 

GRATIS MERKSCAN

 

Weet u zeker of uw zorgvuldige opgebouwde naam of merk goed is beschermd? Bent u ervan overtuigd dat niemand uw domeinnaam kan gebruiken? Lig er niet langer wakker van en laat de specialisten van Marcam een merk scan doen. Dat is beter voor uw nachtrust en uw bedrijf!

Wees wakker en neem nu contact met ons op!

 

 

GRATIS ADVIESGESPREK

 

Of het nu gaat over merkenrecht, i-Depot, Domeinnaamrecht of een van onze andere Legal services. We adviseren u graag en uiteraard geheel vrijblijvend. Plan daarom nu een telefonisch consult in met in van onze adviseurs.

Het is helemaal gratis, dus gewoon doen!

 

CONTACT

Bent u benieuwd wat we voor u kunnen doen? Of heeft u een specifieke vraag?
Dan maken we graag kennis.